Să aveţi în voi gândul acesta …

Realizat de Titiana Dumitrana

Dantela fină a valurilor saltă, jucăuşă, sub privirile mele tihnite…gândul mi-e răsfăţat de nu ştiu ce aduceri aminte, iar simţămintele îmi rătăcesc încoace şi încolo, mânate de un entuziasm fără pricină.

Mă întorc la vremea copilăriei… atunci când nu ştiam ce e bine si ce e rău, nu mă îngrijoram de ziua de mâine şi nu mă întrebam dacă omul din faţa mea este el-insuşi sau vrea să pară altul.

Prea curând însă înţelegerea vieţii devenise tot mai dilematică: am văzut oameni care îşi  zâmbeau şi îşi spuneau cuvinte frumoase, apoi se bucurau când celuilalt îi mergea rău, am văzut cum cel căruia i s-a făcut o nedreptate oarecare este animat de o teribilă sete de răzbunare, am văzut oameni, care se lăudau necontenit cu succesele lor, alţii, care considerau că ei pot decide asupra vieţii altora folosindu-şi puterea care li s-a dat, am văzut oameni slabi care voiau să pară puternici, am văzut cum oamenii, în faţa cărora ţi-ai deschis sufletul, vor folosi, într-o zi, tot ce ştiu despre tine împotriva ta, am văzut oameni care îi vorbeau de rău pe alţii pentru a se inalţa pe ei-înşişi…astfel seninătatea fiinţei mi-era atinsă de un nor întunecos şi gros, iar mintea, asediată de gânduri pe care nu le bănuisem.

Continue reading “Să aveţi în voi gândul acesta …”

Stăpânirea de sine

Mă uitam în jur și vedeam atâtea lucruri care, după părerea mea, erau incompatibile cu un program bisericesc. Și nu m-am putut opri să nu-mi zic: „nu cred că este potrivit ca într-o biserică lucrurile să decurgă astfel….. de ce toate astea?” Și, în timp ce majoritatea se închinau, se bucurau, eu îi priveam și-i judecam….. ca apoi să-mi exprim nedumerirea și nemulțumirea si altora. Am crezut că am destule argumente ca să le pot arăta că greșesc, că nu-i creștinește. (de parcă eu aș fi pus bazele creștinismului!..) Numai că, ei au continuat să se bucure iar eu, judecându-i, mi-am adunat amărăciune în inimă.

Într-o dimineață, în timp ce stăteam de vorbă cu Domnul, în timp ce-i spuneam și LUI nemulțumirile mele, mi-a vorbit atât de clar, spunându-mi cuvinte ce au schimbat viața mea de atunci: „Ei sunt ai Mei și nu este treaba ta să judeci ceea ce se întâmplă în Biserica Mea! Eu îi schimb pe oameni! Tu doar trebuie să-i accepți, să-i iubești și să Mi te inchini!” Durerea din vocea Lui m-a făcut să înțeleg cât ÎL rănisem pentru că îi judecasem pe cei ce erau copiii Lui și … frații mei. I-am cerut atunci iertare, pocăindu-mă de păcatul meu.

Dar, am rămas pe gânduri…. ! „Doamne cum ai vrea Tu de fapt să gândesc și să vorbesc despre frații mei?”

Continue reading “Stăpânirea de sine”

Excelența – mit sau realiate?

Editorial nr. 25

 Cine poate găsi o femeie excelentă? (Prov. 31:10 – NASV) O întrebare care sugereză, parcă, un anume răspuns: e greu de găsit! Ea există totuși, dar ar trebui prețuită, căci este rară și valoroasă, asemeni mărgăritarelor.

Când te uiți în viața acestei femei – femeia anonimă din Prov. 31 – te întrebi dacă este vreun domeniu în care ea să nu exceleze? Nu poți înțelege cum încap atâtea calități într-o singură viață. Le-am luat pe rând:

– O soție care rămâne fidelă jurământului făcut în ziua nunții, mirelui ei: îl încurajează și îi face bine în fiecare zi, îi oferă un cămin cald, unde el se simte în siguranță. Îi oferă o casă bine gospodărită, îngrijită, îi împlinește toate nevoile.  ,,Inima lui se încrede în ea”, astfel că el nu-și dorește nimic altceva. Ea își onorează soțul și-i respectă poziția de conducător, el fiind, astfel, un bărbat respectat în cetate. El este ,,bine văzut la porți, când  șade cu bătrânii țării” și cu cei ce fac afaceri drepte și legale.

– O mamă care are cuvintele înțelepciunii pe buze, care veghează asupra vieții fizice, emoționale şi spirituale a copiilor ei, care nu-și întărâtă copiii la mânie, ci, cu răbdare și înțelepciune, răspunde întrebărilor și nevoilor lor. Astfel că, devenind maturi, copiii îi răsplătesc rodul muncii, făcând-o fericită, aducându-i aprecieri și mulțumiri.

Continue reading “Excelența – mit sau realiate?”